عوامل مهم در سرویس دوره‌ای کمپرسور هوا

عوامل مهم در سرویس دوره‌ای کمپرسور هوا

عوامل مهم در سرویس‌ دوره‌ای کمپرسور هوا

بعد از یک زمان مشخصی از کارکرد کمپرسور هوا باید سرویس‌های آن انجام شود. هرچقدر که سرویس‌های دوره‌ای بصورت منظم و دقیق انجام بگیرد همان قدر هم کارایی دستگاه شما بالا می‌رود و استهلاک آن پایین می‌آید.

 

روغن موتور

ساعت تعویض روغن موتور بستگی به نوع روغن مصرفی دارد.اگر از یک روغن با کیفیت بالا استفاده می‌کنید ( که پیشنهاد من همین گزینه است ) بهتر است هر ۱۵۰ ساعت روغن موتور را تعویض کنید.اما اگر در شهر یا پروژه‌ای هستید که روغن باکیفیت بالا موجود نبود و از روغن‌های دیگر استفاده کردید هر ۱۰۰ ساعت روغن موتور را عوض کنید. برای خرید روغن موتور هم سعی کنید از مراکزی تهیه کنید که مطمئن باشند.

نکته مهم : در فصل‌های سرد سال از روغن موتورهای با خاصیت روان‌تر استفاده کنید. مانند روغن‌های 15W-40 که باعث می شود موتور کمپرسور راحت‌تر روشن شود. و این راحت‌تر روشن شدن باعث می‌شود که از باتری کمپرسور زور کمتری ببرد. در نتیجه باتری و استارت هم دیرتر دچار آسیب می شوند. با انجام همین نکته ریز و صرف مبلغی بالاتر برای خرید روغن موتور می توان در دراز مدت از آسیب های دیگر جلوگیری کرد.

 

فیلتر روغن

ساعت کارکرد مفید برای هر فیلتر روغن برابر با دو بار تعویض روغن موتور می‌باشد. یعنی هر یکبار در میان که روغن موتور را تعویض می‌کنیم فیلتر روغن را هم عوض کنیم. فیلتر روغن را هم بهتر است از فروشگاهی مطمئن خریداری کنیم. چون در برندهای خارجی احتمال تقلبی بودن زیاد است.البته در بین سازنده‌های فیلتر ایرانی هم برندهای باکیفیت بالایی وجو دارد که می‌توان از آنها خریداری کرد.

 

روغن هیدرولیک

تعویض روغن هیدرولیک بعد از هر 1000 ساعت کارکرد انجام می شود.روغن هیدرولیک هم مانند روغن موتور انواع مختلفی دارد. بهتر است که از روغن هیدرولیک‌های مخصوص کمپرسورهای هوا استفاده کنید. روغن‌های هیدرولیک مصارف مختلفی از جمله در پمپ‌ها و یا بیل‌های مکانیکی دارند. اما کارکرد روغن هیدرولیک در کمپرسور هوا بیشتر برای خنک کاری واحد تولید هوا می‌باشد. بنابراین باید از روغنی استفاده کرد که این وظیفه را به خوبی انجام بدهد. روغن‌های هیدرولیکی که مخصوص کمپرسورهای هوا هستند از روغن‌های معمولی گران‌تر هستند و برای خنک کاری کمپرسور هوا بسیار مناسب تر هستند و کارایی بهتری دارند.

در بعضی موارد هم ممکن است زودتر از ۱۰۰۰ ساعت مجبور بشوید که روغن هیدرولیک را تعویض کنید. و دلیل آن هم کار کردن دستگاه در محیطی آلوده و پر غبار است. در سال ۱۳۹۹ تعداد ۵ دستگاه کمپرسور هوا برای کار در کارخانه‌ای که محصولات معدنی تولید می‌کرد ارسال کردیم. گرد و غبار این کارخانه زمانی که فیلترهای آنها مسدود می‌شد بسیار زیاد بود. یکی از کمپرسورهای ما بعد از چند ماه کار دچار مشکل موتوری شد و مجبور شدیم به کارگاه خودمان بیاوریم و تعمیراتی روی آن انجام بدهیم . بعد از اینکه تعمیرات ما تمام شد متوجه ایرادی در زیر بار رفتن آن شدیم. با کمک مکانیک هر راهی که بلد بودیم را امتحان کردیم اما ایراد کمپرسور برطرف نشد. بعد از چندین ساعت فکر و مشورت به این نتیجه رسیدیم که فیلتر سپراتور آن را بازدید کنیم. در عین ناباوری مشاهده کردیم که روغن هیدرولیک در مدت آن چند ماه کار در محیط آلوده آنقدر کثیف شده بود که فیلتر سپراتور را کاملا مسدود کرده بود و اجازه خروج هوا را از فیلتر نمی‌داد. با اینکه ساعت کارکرد روغن هیدرولیک هنوز به ۱۰۰۰ ساعت نرسیده بود مجبور به تعویض روغن هیدرولیک و همچنین فیلتر سپراتور شدیم.

 

فیلتر هیدرولیک

در بعضی از کمپرسورها فیلتر هیدرولیک درست مانند فیلتر روغن است. و این اشتباه پیش می‌آید که از همان فیلتر روغن برای فیلتر هیدرولیک هم استفاده می‌کنند.در صورتی که کارایی فیلتر هیدرولیک و صفحاتی که در آنها بکار رفته متفاوت است. فیلتر هیدرولیک هم همزمان با تعویض روغن هیدرولیک هر ۱۰۰۰ ساعت باید تعویض شود.

 

فیلتر گازوییل

تعویض فیلتر گازوییل هم همزمان با تعویض روغن موتور انجام می‌شود. زمانی که فیلتر گازوییل را تعویض می‌کنید آن را دور نیندازید. ابتدا گازوییل آن را داخل ظرفی بریزید و ببینید تمیز است یا کثیف شده است. اگر گازوییل داخل آن کثیف شده بود متوجه می‌شویم که گازوییل داخل باک هم کثیف است یا مخزنی که از آن سوخت‌گیری می‌کنیم احتمالا داخلش آشغال وجود دارد.

 

فیلتر سپراتور

برای تعویض فیلتر سپراتور زمان دقیقی مطرح نیست. فیلتر سپراتور تا زمانی که عملکرد خود را بخوبی انجام می‌دهد مورد استفاده قرار می‌گیرد.وظیفه فیلتر سپراتور جداسازی روغن از هوا می‌باشد.و نحوه چک کردن آن هم به این صورت است که زمانی که متوجه بشویم در هوا خروجی روغن زیادی مشاهده می‌شود باید آن را عوض کنیم.در این حالت شیر خروجی را کمی باز می‌کنیم و یک تکه مقوا جلوی باد خروجی نگه‌ می‌داریم. زمانی که قطرات روغن روی تکه مقوا مشهود و باعث خیس شدن مقوا شود مشخص می‌شود که فیلتر سپراتور ترکیده است و باید تعویض شود.البته قبل از تعویض بهتر است لوله وکیوم بالای تانک را هم چک کنیم. مسدود شده بودن آن لوله هم ممکن است باعث خروج روغن از هوای خروجی بشود.

در مسیر لوله خروجی هوا بعد از تانک کمپرسور هوا یک سنسور وجود دارد.وظیفه این سنسور این است که زمانی که دما هوای خروجی از یک حدی ( ۱۲۰ درجه ) بالاتر برود عمل می‌کند و کمپرسور هوا را خاموش می‌کند.

این سنسور را هم مانند سنسور آب باید تست کنید و از سالم بودن آن مطمئن بشوید. نحوه تست کردن آن هم به این صورت است که زمانی که کمپرسور روشن است و زیر بار نیست اگر یکی از فیش‌های آن را بیرون بکشید کمپرسور هوا خاموش می‌شود.

در یک خاطره بدی که از این موضوع دارم برای یک دستگاه کمپرسور هوا سولییر ۱۶۰۰ است که به علت عمل نکردن این سنسور باعث آتش گرفتن کمپرسور هوا شد. ماجرا از این قرار بود که فیلتر سپراتور کمپرسور هوا میترکد و چون در شیفت شب بود اپراتور هم متوجه این قضیه نمی‌شود.تمام روغن هیدرولیک کمپرسور همراه با باد از دستگاه خارج می‌شود و هیچ روغنی برای خنک کاری در واحد کمپرسور باقی نمی‌ماند. کمپرسور هوا همچنان مشغول کار است و سنسور حرارت خروجی هم عمل نمی‌کند که دستگاه را خاموش کند. کمپرسور آنقدر با حرارت بالا کار می‌کند که هوای داغ باعث آتش گرفتن فیلتر سپراتور و در ادامه تمام شلینگ‌ها و سیم‌کشی دستگاه نیز می‌سوزد.

برای جلوگیری از این اتفاقات ناگوار حتما و حتما از عملکرد درست سنسورهای کمپرسور هوا مطمئن شوید.

 

 

تمیز کاری رادیاتور

اگر در خاطرتان باشد در فصل دوم در بخش کمپرسور هوا بخریم یا اجاره کنیم تجربه‌ای را برایتان تعریف کردم . که همین تمیز نکردن رادیاتورها باعث چه خسارتی به کمپرسورهای هوا شده بود.

اگر کمپرسور دیزلی معدنی در محیطی آلوده مشغول به کار است که باید رادیاتور آن هر روز تمیز کاری شود و گرنه حداقل هفته‌ای یکبار این کار انجام شود. این کار مخصوصا در فصل گرما بسیار تاثیر مثبتی در عملکرد کمپرسور خواهد داشت . تمیز کاری هم به این شکل است که با یک شلینگ باد از همان کمپرسور هوا استفاده می‌کنیم و رادیاتورها را باد می‌گیریم. اگر در محل پروژه چند کمپرسور قرار دارد بهتر است که از یک کمپرسور استفاده کنیم و رادیاتور بقیه کمپرسورها را که خاموش هستند از دو طرف باد بگیریم.

گاهی پیش می‌آید که کمپرسور روغن ریزی دارد و این روغن توسط پروانه به داخل رادیاتورها کشیده می‌شود. یا در هنگام سوخت‌گیری گازوییل از مخزن سر می‌رود و بعد از روشن شدن کمپرسور گازوییل که در کف کمپرسور ریخته شده به داخل رادیاتور کشیده می‌شود. در اینصورت رادیاتور از داخل مسدود می‌شود و هوا بخوبی از بین شبکه‌ّای رادیاتور جریان پیدا نمی‌کند و باعث بالا رفتن حرارت موتور می‌شود.برای پیش‌گیری از این اتفاق بهتر است توری‌های دور پروانه ار باز کنیم و با یک فرچه پلاستیکی رادیاتورها را از داخل تمیز کنیم.

 

نکته ایمنی بسیار مهم : برای انجام این کار حتما یکی از سرباتری‌های کمپرسور را جدا کنیم تا کمپرسور به هیچ وجه روشن نشود.ممکن است کسی از این موضوع مطلع نباشد و کمپرسور را استارت کند که باعث بریده شدن دست فردی می‌شود که در حال تمیز کردن رادیاتور است.

در بعضی موارد هم ممکن است که رادیاتور از داخل مسدود شده باشد و باعث داغ شدن کمپرسور هوا بشود. در اینصورت باید رادیاتور را برای سیخ زدن شبکه‌های داخل آن به یک رادیاتور ساز بدهیم.

استفاده از ضدیخ در رادیاتور هم یکی از واجبات است و فرقی نمی‌کند شما در منطقه سردسیر هستید یا منطقه گرمسیر. بعضی از شرکت‌ها را دیدم که چون در مناطق جنوبی ایران مشغول به کار هستند اصلا اعتقادی به ضدیخ ندارند. در صورتی که ضد یخ فقط از کمپرسور در هوای سرد محافظت نمی‌کند بلکه باعث تمیزکاری بهتر داخل موتور و کنترل بهتر حرارت موتور دیزلی می‌شود.

 

اتصالات باتری‌ها و آب باتری

چک کردن اتصالات باتری‌ها از مواردی است که اگر به موقع انجام شود از خسارات بیشتر جلوگیری می‌کند. بهتر است هفته‌ای یکبار اتصالات باتری‌ها و آب باتری‌ها بازدید شود.اگر از باتری‌های اتمی استفاده می‌کنید که نیازی به چک کردن آب باتری ندارد.در هر بار بازدید از محکم بودن اتصالات سر باتری‌ها اطمینان حاصل کنید. محکم نبودن اتصالات سر باتری در هنگام استارت زدن باعث ذوب شدن سرباتری می‌شود و از طرف دیگر به استارت کمپرسور خسارت وارد می‌کند.

 

نکته ایمنی بسیار مهم : در هنگام باز و بستن باتری‌های کمپرسور حتما از عینک و دستکش ایمنی استفاده کنید.

 

نکته‌ای کاربردی:

اغلب اوقات روی سرباتری‌ها سولفاته می‌زند. سولفاته‌های روس سرباتری مانع از رسیدن ولتاژ کافی به استارت می‌شود. برای جلوگیری از سولفاته زدن راهکار زیر را انجام بدهید:

بعد از تمیز کردن و محکم کردن سرباتری‌ها روی آنها مقداری نوشابه، آب قند یا روغن بریزید. این کار مانع از سولفاته زدن سرباتری‌ها می‌شود.

 

برای باز کردن سرباتری‌ها همیشه اول از همه سر منفی را از باتری جدا کنید و برای بستن سرباتری‌ها هم همیشه سر منفی را آخر از همه بگذارید. و مراقب باشید در هنگام باز و بسته کردن باتری‌ها آچارتان به بدنه یا سرباتری‌های دیگر اتصال پیدا نکند که باعث جرقه‌های شدیدی می‌شود. یا ممکن است به ترکیدن باتری منجر شود.

 

خاطره‌ای تلخ از ترکیدن باتری‌ها

در تعمیرگاه خودمان در حال سرویس دوره‌ای یک دستگاه کمپرسور هوا بودم. در همان استارت اول متوجه شدم که شارژ باتری‌ها کم است و کمپرسور استارت نمی‌خورد. باتری‌ها را زیر دستگاه شارژ گذاشتم تا فردا آنها کاملا شارژ بشوند. موردی که فراموش کرده بودم این بود که در باتری‌ها را باز بزارم. همین مورد باعث جمع شدن بخار اسید باتری در داخل آن شده بود. فردا صبح که برای ادامه سرویس کمپرسور به کارگاه آمدم اول از همه سراغ باتر‌ها رفتم. باتری‌ها را روی دستگاه گذاشتم و تا سرباتری‌ها را روی آن گذاشتم باتری‌ها در فاصله‌ای کم از صورت من و یک همکار دیگرم ترکیدند و اسید آن روی صورت و چشم‌هایمان پاشید. ناگهان همه چیز جلوی چشمانم سیاه شد. دوان دوان به سمت دستشویی رفتم تا صورتم را بشورم که متوجه شدم همکارم قادر به آمدن نیست. اسید باتری روی یکی از چشمان من ریخته بود و با یک چشم می‌توانستم ببینم. ولی صورت همکارم چون نزدیک‌تر از من بود روی دو تا از چشمانش ریخته بود و هیچ‌جایی را نمی‌دید. برگشتم و دست او را هم گرفتم و با خود به سرویس بهداشتی رساندم. آنقدر حادثه‌ی ناگواری بود که هنوز هم آن اتفاق برایم زنده است. بعد از آن بلافصله به بیمارستان نزدیکی رفتیم و آنها هم بعد از کمی شستشو چشم‌هایمان ما را به بیمارستان فارابی تهران فرستادند تا در آنجا ادامه مداوا را انجام بدهیم. هنوز هم بعد از گذشت چند سال از آن موضوع در گرد و غبارهای شدید احساس درد کمی در چشمانم می‌کنم.

پس حتما یادتان باشد که در هنگام کار با باتری‌ها از تجهیزات ایمنی استفاده کنید.

جهت دریافت قیمت کمپرسور معدنی با ما تماس بگیرید

تمیزکاری هواکش‌ها

یک کمپرسور هوا را دز نظر بگیرید که ۴۵ متر مکعب در دقیقه هوا تولید می‌کند. حالا بایید از منظر هواکش هوا به این قضیه نگاه کنیم. حدود ۴۵ متر مکعب در دقیقه از هواکش هوایی که مربوط به واحد هواساز است باید هوا به داخل کشیده شود. حالا اگر در یک ساعت حساب کنیم می‌شود حدود ۲۷۰۰ متر مکعب در ساعت. و اگر برای ۸ ساعت در یک روز محاسبه کنیم می‌شود ۲۱۶۰۰ متر مکعب در یک روز. یعنی در یک روز کار این کمپرسور حدود ۲۱ هزار متر مکعب هوا از داخل هواکش آن باید عبور کند.

تمیزکاری فیلترهای هوا بستگی زیادی به محیط کار آن کمپرسور دارد. برای مثال اگر کمپرسور در یک معدن یا پروژه عمرانی کار می‌کند که گرد و غبار زیاد است بهتر هر روز فیلترهای هواکش آن تمیز شوند. اما اگر محیط محل کار تمیز و بدون گرد و خاک است می‌توانیم حتی این مورد را ۳ یا ۴ روز یکبار انجام بدهیم.

مواردی که باید برای تمیز کردن فیلترهای هوا در نظر بگیریم به شرح زیر می‌باشد:

از فشار باد کم برای تمیزکاری استفاده کنیم تا به کاغذهای فیلتر آسیب نرسد.

فیلترها را در فاصله‌ای دورتر از خود کمپرسور باد بگیریم که همان گرد و خاک‌ها به داخل کمپرسور کشیده نشود.

در هنگام بیرون آوردن هواکش‌ها مراقب باشیم دستمال یا چیز دیگری به داخل کشیده نشود.

موارد بالا برای زمانی است که فقط یک دستگاه کمپرسور در اختیار داریم. اگر تعداد بیشتری کمپرسور در محل پروژه قرار داشت بهتر است یک دستگاه را روشن نگه داریم و از باد آن برای تمیزکاری بقیه کمپرسورها استفاده کنیم.

تمیزکاری به موقع هواکش‌ها از خسارات بعدی پیش‌گیری می‌کند. اگر هواکش‌ها به موقع تمیز نشوند صدمات زیادی به واحد هواساز و موتور دیزلی وارد می‌شود. روغن هیدرولیک بعد از مدتی کثیف می‌شود و این کثیفی باعث آسیب رسیدن به بلبرینگ‌ها می‌شود. از طرفی فیلتر سپراتور این کثیفی‌ها را به خود جذب می‌کند و بعد مدتی آن هم می‌ترکد و روغن هیدرولیک از آن خارج می‌شود.

عملکرد کمپرسور دیزلی هم به مرور زمان پایین می‌آید. جهت دریافت لیست قیمت کمپرسور باد دیزلی با ما تماس بگیرید.

 

تخلیه آب کف باک

در بسیاری از پروژه‌ها مشاهده می‌شود که از مخازن غیر استانداری برای نگهداری سوخت استفاده می‌کنند. یا از گالن‌های بیست لیتری برای سوخت‌گیری کمپرسور هوا استفاده می‌شود. این موارد باعث می‌شود به مرور زمان در کف باک کمپرسورها آب به همراه آشغال‌هایی جمع می‌شود. وجود این آب گاهی باعث صدمه زدن به سیستم پمپ انژکتور و سوزن انژکتورهای کمپرسور هوا می‌شود.بهتر است تقریبا ماهی یکبار آب کف کمپرسورها را تخلیه کنیم تا از این آسیب‌ها جلوگیری کنیم. معمولا در زیر باک کمپرسورها شیر تخلیه‌ای برای این کار تعبیه شده است.

 

نویسنده : مهرداد رهنما

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پیشنهاد ویژه برای شما : دانلود رایگان چک لیست انتخاب کمپرسور هوا
ایمیل خود را وارد کرده و سپس دانلود کنید.
دانلود
close-image